{
  "id": 18416533,
  "title": "Ask Gulf News: Can your UAE employer make you do work outside your job contract?",
  "url": "https://urgent.news/2026/11/06/ask-gulf-news-can-your-uae-employer-make-you-do-work-outside-your-job",
  "topic": "world",
  "section": "World",
  "published": "2026-11-06T01:15:00.000Z",
  "source": {
    "name": "Gulf News",
    "slug": "gulf-news",
    "url": "https://gulfnews.com/ask-gulf-news/ask-gulf-news-can-your-uae-employer-make-you-do-work-outside-your-job-contract-1.500737212"
  },
  "original_language": "en",
  "account": "When a UAE employer manages a workforce of 50 or more employees, specific rules and regulations are mandated by law. These regulations, as outlined in Cabinet Resolution No. (1) of 2022, cover various aspects of work organization. Firstly, the resolution requires companies to establish penalties for worker violations, detailing the conditions under which these penalties can be imposed. Secondly, the regulations stipulate essential work instructions, including daily working hours, weekly rest days, official holidays, and necessary measures to prevent work-related injuries and fire hazards.\n\nAdditionally, the resolution addresses criteria and rules for employee promotions and rewards. Regarding the assignment of employees to work that differs significantly from their original job contracts, the law allows for such arrangements only under exceptional circumstances. According to Article 13 of the same resolution, employers may assign workers to alternative tasks as a last resort if necessary to prevent accidents or remedy damages caused by the employee. However, this kind of assignment is strictly limited to a maximum duration of 90 days per year.",
  "summary": "Question: A company employs 50 or more employees. What rules and regulations are the company required to establish concerning the organization of work? And What is the maximum period for which an employee may be assigned alternative work that is different in nature from the work agreed upon under his employment contract? Answer: Pursuant to Article 14 of Cabinet Resolution No. (1) of 2022…",
  "key_points": [],
  "editors_take": null,
  "illustration": null,
  "coverage": {
    "outlets": 1,
    "also_reported_by": []
  },
  "ai_generated": true,
  "disclaimer": "Summaries, key points and the editor’s take are written by software from other outlets’ reporting and may contain errors — always check the linked original."
}